söndag 1 februari 2009

Skatteverkschef vill stoppa söksidor..

Skatteverket vill stoppa söksidor på internet där man kan få ut registeruppgifter om enskilda människor.
Verkets generaldirektör Mats Sjöstrand begär i en debattartikel i Dagens Nyheter att regeringen utreder hur sådana massutlämnanden kan begränsas.
Han vill också frånta företag tillstånd att bedriva kreditupplysning om de enbart har som affärsidé att låta folk ta del av andras privatekonomi.

Enligt Sjöstrand får verket in allt fler klagomål från människor som anser att uppgifter hamnat i orätta händer.

Skatteverkets generaldirektör kräver att regeringen griper in. Låt den enskilde bestämma om hans eller hennes uppgifter ska lämnas ut. Personliga och privatekonomiska uppgifter som begärs ut från Skatteverket sprids i dag vidare och görs sökbara så att uppgifter om i princip alla svenskar finns tillgängliga med några enkla musklick. Vår gamla offentlighetsprincip och ny teknik har gjort detta missbruk möjligt. Därför hemställer vi nu hos regeringen att utreda hur utlämnanden av uppgifter om enskilda ur skatteverkets register kan begränsas. Vi vill inte inskränka den grundlagsstadgade offentlighetsprincipen genom att sekretessbelägga taxeringsuppgifter. Men massutlämnande av integritetskränkande uppgifter kan förhindras om den enskilde själv kan få ett ord med i laget om hans eller hennes uppgifter ska lämnas ut, skriver Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

Jag undrar vem som drar i trådarna.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Kanske det ligger det andra krafter bakom?

2 kommentarer:

Catta sa...

Hej!
Jag vill bara säga välkommen tillbaka till bloggvärlden, hoppas du haft det bra!

Anonym sa...

Hej!
Instämmer ven drar egentligen i trådarna?
Hoppas att man snart får möjlighet att spärra sina uppgifter så dessa inte får ges ut via dessa kreditupplysningsföretag som är verksamma på internet, så den personliga integriteten får ett bättre skydda.
Men med tanke på informationen om internetsäkerhet så blir jag lite förvånad över att du bloggar/skriver på nätet när det enligt uppgifter är lätt att spåra personer på nätet,även om man surfar anonymt.
Ser att du även har uppgivit din epostadress vilket man nog inte bör göra om man lever med skyddad identitet.Själv skulle jag aldrig våga lägga ut kontaktuppgifter på nätet om jag också levde skyddad.
Men bra skrivet och önskar dig en trevlig vår.
Yvonne