torsdag 4 september 2008

NU får det vara nog!

Jag hittade en ny hemsida på nätet för gömda kvinnor och barn:
http://www.skyddadidentitet.se/startsida.asp

Givetvis bestämmer jag mig för att kontrollera vilken organisation som låg bakom.
När jag ringer till ljuspunkten och ställer frågor till Eva om hennes arbete, utbildning och annat. Så blir jag lite förvånad över svaren jag får. Hon har absolut inte den kompetens eller det säkerhetstänkandet som krävs för att driva en rikstäckande telefonjour för kvinnor och barn med skyddad identitet.
Hon berättar detaljer om sitt privatliv och svaren jag får på de kontrollfrågor som jag ställer är så osammanhängande så att jag blir förvånad och undrar över hur hon skall kunna råda andra.

Att hon har ett brinnande intresse och vill hjälpa det inser jag MEN hon kommer INTE att klara av att hjälpa och skydda de kvinnor som ringer detta nummer!

Jag blir förtvivlad över upptäckten men frågar henne om hon har referensmaterial som hon använder sig av. Hon svarar att hon har fått information ifrån bland annat skattemyndigheten.
Alltid något, hinner jag tänka innan hon avbryter mig i mina tankar.

Hon berättar att hon har information ifrån Marianne också...Det är en kvinna som har levt med skyddad identitet i ungefär 15 år, förklarar hon för mig..
Hon är en riktig kämpe..hon skriver jättebra saker ...och jag har läst precis allt som hon har skrivit.
När jag hörde detta så kunde jag inte hålla mig längre utan sade som det var:
- Jag ÄR Marianne!!

Hon svarar (med en glad röst) att det är ju helt fantastiskt att jag ringer till henne. Hon frågar mig snabbt om hon kan få mitt mobilnummer.
Innan jag hinner att fråga henne något så fortsätter hon ivrigt att berätta att hon hade försökt att få tag på mig hur länge som helst. (vilket är lögn min e-post finns på bloggen)
Hon berättar att så hon gärna vill ha mitt nummer så att jag kunde hjälpa henne att svara på frågor som hon inte hade kunskap om....!
- Du får betalt för ditt arbete..började jag men avbröts genast av Eva när hon sade:
- Jag kanske kan ge dom numret så att dom kan ringa till dig direkt istället?
Nu är ju detta bara ett försöks projekt...men jag kommer att arbeta på att få det permanentat...

Jag blev nästan mållös! Jag kände mig så fruktansvärt kränkt att jag tappade talförmågan för en stund men hon fortsatte med att förklara för mig att hon minsann hade skrivit ut varenda sida av min blogg och att hon hade sparat allt som jag hade skrivit i en pärm!
Jag kan ju anställa dig sedan, säger hon emedan hon fortsätter att berömma mig men jag lyssnar inte längre...

Jag ringer till Eva-Britt Dahlström och frågar henne vad hon vet om Ljuspunkten och hon berättar vad hon vet här. Jag mailar även VendettanBettan som hjälper mig med att kolla upp saken...
Jag ringer till skattemyndigheten och kvinnofridslinjen....
Hittade det här:
...248 700 kronor i utvecklingsbidrag..i från ...länsstyrelsen!

Jag kontaktade handläggaren som har hand om projektet på Länsstyrelsen i Gävle.
Hon frågade mig om jag inte kunde tänka mig att arbeta tillsammans med Eva...de hade inte insett att kunskap och säkerheten var så viktig..
Jag avfärdade genast deras förslag och förklarade att kvinnojourerna kanske kunde skulle ta över projektet!

Hur har hon som inte kan ett dyft om hur det är att leva med skyddad identitet, fått projektpengar och kanske till och med använt mina texter till underlaget??
(jag kommer givetvis att begära in dessa )

En nationell gratis telefonlinje..
En direktlänk ifrån skattemyndighetens hemsida..
Kvinnofridslinjen rekommenderar henne..utan först kontrollera hennes kompetens..
Jag kommer INTE att sova gott i natt!!

Citat från hemsidan://Eva startade jouren med hjälp av ett skattekontor i Mellansverige, i dag stöds verksamheten av skatteverket, länsstyrelsen, kvinnofridslinjen och Brottsofferjourernas riksförbund.//

Jag förstår inte varför vissa människor inte respekterar mitt arbete.
Tror ni verkligen att jag njuter av att sitta och utreda alla de misstag som leder till att våra personuppgifter läcker ut. Att kvinnor som jag försöker att hjälpa mördas på grund av att myndigheterna som skall hjälpa dem inte kan sitt jobb?

Tror i verkligen att ni blir full lärda bara för att ni sitter och läser min blogg?

Allt som jag skriver här är korta sammanfattningar om problematik som är komplexa!
Jag avslöjar inte detaljer som är LIVSVIKTIGA för den gömda kvinnan att veta.
Hela mitt arbete (som under alla 8 åren har varit ideellt)finns hos riksdag, regering och utredningsgrupper.
Detta material är INTE publicerbart på en blogg!!
Tänk på det!

JAG AVSÄGER MIG HÄRMED ALLT ANSVAR FÖR DEN INFORMATION (ovan nämnda) SOM EVA HAR PÅ SITT KONTOR. JAG VÄGRAR ATT BLI ANKLAGAD FÖR DE KONSEKVENSER/SKADOR SOM HON KAN TILLFOGA ANDRA OM HON ANVÄNDER SIG AV DENNA!
HON KAN GE FELAKTIGA RÅD TILL HOTADE KVINNOR MED SKYDDAD IDENTITET OCH KVARSKRIVNING MED STÖD AV ANDRA!

MEN INTE MED MITT!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Radera INTE... utan fortsätt för på nåt sätt måste myndigheterna få upp ögonen för hur dom ska agera och vilka åtgärder som måste göras för att kunna trygga folks liv.

Som det är nu är det katastrof.

Kvinnan du skriver om får mig att tänka på boken *gömda* stället *paradiset*...

VB vet vem jag är skriver bara under med namnet anki..... den här gången

marianne sa...

Hej Anki.
Jag gråter blod över de som skett.
Ärligt talat så vet jag inte om jag vågar..om någonting händer som konskevens av detta..
Kommer jag då att klara av det?
Flera kvinnor har redan dött..
Många barn lever inte längre..

Om bloggen missbrukas på detta sätt så kanske fler råkar illa ut ..

Jag måste överväga riskerna, ta mig tid och tänka.
kram
Marianne

Filippa sa...

Snälla Marianne, inte ta bort bloggen. Jag förstår att med kunskapen kommer ansvaret men jag tror många lär sig mycket av dig och dina erfarenheter. Själv har jag inget hot eller så mot mig men har folk runt om mig som har. Av dig och VB har jag lärt mig mycket. Du gör ett enormt arbete, bra och stadigt. hade jag varit amerikan hade jag käckt sagt Good work !

UltraV:s värld sa...

Bra rutet, din blogg har blivit missbrukad! Ett tips är att starta en blogg där bara vissa får läsa, som är inbjudna av dig, men det är mycket krångligare och ger inte det man egentligen vill med en blogg, att folk ska läsa, tänka och inspireras att ifrågasätta!
Jag skulle också bli förtvivlad om min blogg skulle ligga som underlag för hur man stöder kvinnor, det krävs mycket mer kunskaper än så. Man måste liksom "skräddarsy" råden åt kvinnorna och då räcker inte en blogg som underlag. Jag skulle ha gjort detsamma som du!

Det verkar lite skumt hela projektet från början till slut, men låt dem själva köra detta i botten. Men jag oroar mig också för vad kvinnorna i denna mycket utsatta situation ska kunna få höra och vad som kan hända!

Du kanske kommer på någon annan väg att nå ut till människor!
Kämpa på! Stå på dig, annars gör någon annan det!

Vb sa...

Det här är ett skräckscenario iscensatt av dom myndigheter som skulle skydda oss.
I samma lokal som Ljuspunkten härbärgerar också ett kooperativ för missbrukare.Det säger jag inget om men, att dom arbetar tillsammans med frivåreden och det lokala Krisgänget ger mig kalla kårar.Kvinnor och barn som flyr sina våldsmän ska alltså ingå i det här "muntra" sällskapet som mest består av män.Kris är en förkortning av Kriminellas Revansch i samhället för er som inte vet.Och vem vet, kanske någon kvinna stöter ihop med sin baneman?
Det här måste höras i hela Sverige, i Regeringen hur baklänges man resonerar, och befäster hur värdelösa vi som lever med skyddade identiteter är i myndighetssverige.
M, vi hörs på telefonen.

Anastasia sa...

Herregud! Tanken var god. Att hjälpa. Men kan hon inte inse att för vissa är det på liv och död! Utrymme för misstag existerar inte!
Man kan inte bara använda underlag ifrån en blogg... som regelverk? Det måste vara på en utbildad, ansvarsfull och prefesionell nivå! Tänk en gång extra säger jag! Detta gåller utsatta barn och kvinnor.