måndag 6 oktober 2008

Hon vägrade att ge upp.

Jag har tidigare berättat om en kvinnas kamp för sina barn.
Ni kan läsa om det här.

Under ett års tid så har jag följt hennes kamp och stöttat henne med råd och optimism. Jag har läst alla hennes dokument och tillsammans så har vi letat efter en advokat som kunde ta över hennes ärende.
Efter ett års letande så tvingades vi tillslut att inse. Att ingen advokat var modig nog att ta över ärendet pga att den förre advokaten hade begått så stora misstag.

Hon har under tiden blivit dömd för umgängesvägran, umgängessabotage och dömts att betala 90 000 kronor i böter och detta bara för att hon vill skydda sina barn ifrån förövaren..

Ingen advokat ville frivilligt ta över hennes fall. Det fanns dock en (mycket känd) advokat som hade mage nog att begära 30 000 kronor i förskott. För att överhuvudtaget ta emot hennes dokumentation. Men denna kvinna vägrade ändå att ge upp.

Hon anmälde sin advokat till Advokatsamfundet och överklagade själv sitt ärende till hovrätten. Hovrätten beviljade först anstånd under en tid men visade sedan ingen hänsyn för hennes besvärliga situation, utan krävde att ärendet skulle behandlas.
Denna modiga kvinna gjorde då det modigaste jag någonsin varit med om..

Hon presenterade sig själv i rätten och utan advokat!
Hennes läkare fanns vid hennes sida under förhandlingarna som stöd. Detta var samma läkare som hade behandlat henne och som under lång tid hade försökt att hjälpa hennes barn att få tillgång till vård.

Hon gick systematiskt tillväga och hade med sig hela bevisföringen. Den som hennes advokat hade "glömt" av att presentera. Hon klarade trots sin sjukdom av, att under en hel dag försvara sig själv och sina barn, lägga fram alla bevis och förklara omständigheter för rätten kring händelser som hänt för över 5 år sedan..
Jag är förundrad över hennes styrka och imponerad av hennes mod.

Under 5 års tid så har rättsväsendet, socialtjänster och familjerätten stått på förövarens sida. Hon har kallats för lögnaktig, psykiskt sjuk, manipulativ och har ständigt tryckts ner av de myndigheter som skulle ha stöttat henne och hennes barn.

Av den omfattande dokumentation som finns i ärendet. Så ser man tydligt att rättssystemet har havererat. Alla instanser har begått så grova misstag. Så att jag bara kan förundras över att det fortfarande kan kallas för "Rättsväsende".

Det har nu gått 2 veckor sedan denna modiga kvinna tvingades att försvarad sig själv och sina barn i Hovrätten utan att ha en advokat vid sin sida.(ett brott bara det)

I dag fick jag det samtal som jag har oroat mig så mycket för. Hon berättar för mig att domen hade kommit och att den var till hennes fördel. Hon hade mot alla odds vunnit tillbaka den ensamma vårdnaden om sina barn.
En kamp som har pågått i över 5 år har äntligen fått sitt slut..
Hennes barn skall nu, efter 5 års kamp få rätten till vård..

Men kampen är inte över..
Nu är det upp till henne att kämpa för att få upprättelse. De fel som begicks måste granskas och ses över. Hon måste först kämpa för att bötesbeloppet för umgängessabotage tas tillbaka.

Sedan startar processen mot advokaten, socialtjänsten, familjerätten, BUP...
Ja, alla instanser som nekade hennes barn vård trots att de hade behov av det.
Hon har flera år kvar av rättsprocesser för att bli rentvådd.

Under tiden så kommer hennes barn att växa upp.
Fortfarande i utanförskap på grund av den skyddade identiteten och hoten ifrån deras far.(som kvarstår)
De kommer aldrig att få uppleva den trygga barndom som deras mamma har kämpat så mycket för att de skulle få...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Aina Katrine sa...

Förstår inte att det ska få vara på det här sättet i ett land som ska se till människors och speciellt barns bästa. Det är ju så man kan bli riktigt förbannad. Men det var ju tur att det löste sig för denna kvinna. Hon har ju fortfarande en lång väg att gå, men nu har hon ju en sak mindre att tänka på.

Jag hoppas att det är ok, men jag lägger till din blogg bland mina favoriter, för jag tycker du har så mycket intressant läsning här inne.

Mvh

Aina

Marianne sa...

Hej Aina Katrine
Tack för din kommentar.

Denna kvinna kommer själv att skriva ett inlägg på min blogg och förklara vad domen innebär för henne.
Jag kan på förhand berätta att det inte innebär att barnen inte kommer att behöva träffa sin pappa.
Det innebär bara att modern får rätt att välja vård till barnen.

Jag blir jätteglad om du lägger min blogg bland dina favoriter.
Jag läser din blogg med :-)

Med vänliga hälsningar
Marianne