fredag 10 oktober 2008

Polisen Kickis tvingas att ha skyddad identitet

”Mina barn kan inte ens vara med i skolkatalogen”

Polisen Kickis har under många år fört en enveten kamp mot hedersvåldet och sedan i höstas kartlägger Kickis Åhré Älgamo för Stockholms stads räkning det hedersrelaterade förtrycket och våldet, som det heter officiellt. Den politiskt tillsatta utredningen innebär att hon frikopplats från polisjobbet och bär titeln projektledare.

Hon började som ordningspolis i Stockholm 1991, direkt efter Polishögskolan. Fortsatte som narkotikaspanare, kom därefter till våldsroteln och jobbade med utredningar, och gick vidare till Rikskrim. Men det var inom våldsroteln som Kickis upptäckte att allt mer handlade om hedersbrott. Och att det var ”jättestort”.

Hon utbildade poliser, socialtjänstpersonal, lärare och sjukvårdspersonal. Lärde dem att se tecken och symtom.

1999 hamnade fallet Pela Atroshi på Kickis bord.

På grund av hennes arbete så har hon utsatts för hot. Hoten har tvingat henne och hennes familj att skaffa skyddad identitet och hon berättar i artikeln om hur barnen påverkas.

De får inte finnas med någonstans. Inte i skolkataloger, idrottsaktiviteter, resultatlistor. De får aldrig någon bekräftelse på det de gör. Det är jättekänsligt.

Jag tycker att det är bra att Kickis går ut och berättar om sin livssituation, om hoten och den skyddade identiteten. Vi sitter ju faktiskt i samma båt. Visserligen så kan hon arbeta men det är ett högt pris som hon och hennes familj får betala.

Tack Kickis för det du gör.
Jag beundrar dig för ditt mod och tålamod.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: