söndag 5 oktober 2008

Unga får ut vittnens namn från socialtjänst.

Socialtjänst och sekretess, går det ihop?

Jag har under många år klagat på socialtjänstens oförmåga att sköta sekretessen.
I ett samhälle där kriminaliteten ökar. Så ökar även behovet att människor som vågar att vittna.

Unga får vittnens namn från socialtjänst

Brottsmisstänkta ungdomar har hittat ett nytt sätt att få reda på identiteten hos vittnen eller andra som har lämnat upplysningar om dem till polisen. Ungdomarna begär helt enkelt ut sin akt från socialtjänsten.
Med upplysningarna kan brottsmisstänkta sedan skrämma både brottsoffer och vittnen.

I akten kan det stå ord för ord vad namngivna personer berättat för polisen. Polisen är ålagd att skicka information och utredningar om brottsmisstänkta ungdomar till sociala myndigheter. Det skriver Göteborgs-Posten.

Enligt lagen har man rätt att begära ut och ta del av sina akter hos till exempel socialtjänsten.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är skrämmande hur oskyddad man är som vittne. Jag var själv vittne till en misshandel, och blev i samband med rättegången uppsökt av gärningsmannen, som hotade mig. Jag anmälde detta till polisen, men fick ingen hjälp över huvud taget. Fallet (ang. hotet mot mig) lades ner. (Han blev dock dömd för misshandeln som jag bevittnade.) Mannen dömdes till villkorligt. Han bodde i princip granne med mig, och pga allt obehag jag kände så blev jag tvungen att flytta därifrån.
Det var en av de mest traumatiska upplevelserna i mitt liv, och jag bestämde mig där & då att jag aldrig mer kommer att ställa upp och vittna. Det var ett för högt pris att betala. Tyvärr.